Brodsky/Baryshnikov la #FITS2017

Mikhail Baryshnikov @ FITS 2017 - conferinta de presa (foto Sebastian Marcovici)

Un om calm, împăcat cu el și cu felul în care a decurs viața lui. Lipsit de regrete, recunoscător pentru experiențele acumulate și care se bucură la maxim de fiecare clipă. Asta a fost senzația cu care am rămas după ce l-am ascultat cu atenție pe Mikhail Baryshnikov, celebrul balerin, vorbind la conferința de presă organizată în cadrul FITS (Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu).

Îmbrăcat simplu, în cămașă albă, geacă de denim, pantaloni navy și ochelari de soare, Baryshnikov parcă arată din ce în ce mai bine pe măsură ce îmbătrânește (n-aș fi zis că se apropie de vârsta de 70 de ani).

Conferința restrânsă a fost urmată de o surpriză și mai plăcută: aseară am avut ocazia să urmăresc repetiția finală a piesei de teatru „Brodsky/Baryshnikov”.

***

Azi și mâine seară, în cadrul FITS 2017, puteți vedea „Brodsky/Baryshnikov„, un one-man show bazat pe poeziile scrise de Joseph Brodsky și interpretat de Mikhail Baryshnikov.

Peste două decenii de prietenie i-au legat pe Brodsky, laurat al Premiului Nobel pentru literatură în 1987, și Baryshnikov, unul dintre cei mai renumiți balerini din lume.

***

Joseph Brodsky (Iosif Aleksandrovici Brodski) a fost un poet de origine rusă, născut în Leningrad (Sankt Petersburg) în 1940. Expulzat din Uniunea Sovietică în 1972, el s-a stabilit în SUA până în 1996, anul în care a murit.

Mikhail Baryshnikov s-a născut în 1948 în Riga (în prezent Letonia, pe atunci Uniunea Sovietică). A început să studieze baletul în 1960, iar la 16 ani s-a mutat în Leningrad (Sankt Petersburg), la Academia Vaganova, cea mai veche școală de balet din Rusia (înființată în 1738).

O colegă de clasă i-a făcut pe ascuns cunoștință cu opera lui Brodsky, pe atunci interzisă în URSS. A avut imediat un impact puternic asupra lui datorită subiectelor îndrăznețe, dar abordate într-un mod simplu și elegant.

10 ani mai târziu, în 1974, Baryshnikov a reușit să fugă în SUA, prin Canada, și s-a alăturat American Ballet Theatre. L-a cunoscut pe Brodsky imediat după ce s-a mutat în New York, la o petrecere unde fuseseră amândoi invitați, și au legat o prietenie ce avea să dureze mai bine de două decenii.

L-a considerat pe Brodsky mentorul lui, cel care i-a putut oferi educația pe care a simțit că dansul îl împiedicase s-o obțină.

***

Concepută de regizorul leton Alvis Hermanis, „Brodsky/Baryshnikov” conține o selecție de poezii scrise de Brodsky, dintre cele mai vechi până la cele scrise în ultimii ani de viață ai lui. Acestea sunt recitate de Baryshnikov în limba rusă, limba maternă a lui Brodsky. De altfel, Baryshnikov a declarat că îl citește pe Brodsky doar în rusă, deoarece astfel poate aprecia la maxim ritmul excelent în care se exprima.

Piesa poate fi considerată o conversație între Baryshnikov și vechiul lui bun prieten, o incursiune intimă și emoțională.

Se joacă azi (15 iunie 2017), de la 22:00, și mâine (16 iunie 2017), de la 18:00, la Teatrul Național Radu Stanca, în cadrul FITS 2017.

Iar dacă vă interesează subiectul și doriți să aflați mai multe, vă recomand să aruncați un ochi peste următoarele articole:

  • Ruxandra Predescu: FITS 2017. Baryshnikov: Art is a disease
  • Ana Maria Onisei: Emoțiile Domnului Baryshnikov
  • Adevărul: Balerinul Mikhail Baryshnikov, la Sibiu: „M-am născut sub Stalin, am fugit de Brejnev şi am ajuns la Trump“
  • Financial Times: „Poetry and motion: Mikhail Baryshnikov on Joseph Brodsky
  • The Guardian: „Drinking too many coffees with the great Russian poet Joseph Brodsky

  • Mikhail Baryshnikov & Chiriac @ FITS 2017 - conferinta de presa (foto Sebastian Marcovici)

    Credit foto: Sebastian Marcovici.

    VREI MAI MULT?

    Completează formularul de mai jos și o să primești ceva nou de la mine din două în două vineri. Te poți dezabona oricând vrei.

    PE ACEEAȘI TEMĂ

    COMENTARII

    Niciun comentariu

    Lasă un răspuns

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    Fill out this field
    Fill out this field
    Te rog să introduci o adresă de email validă.
    You need to agree with the terms to proceed