Fotografie: Nick Brandt – Inherit the Dust

Underpass with Elephants - Nick Brandt - Inherit the Dust

Printre lucrurile tari pe care le-am văzut în Stockholm s-a numărat și expoziția „Inherit the dust” a lui Nick Brandt, expusă la Muzeul Fotografiei.

***

Nick Brandt este un fotograf născut în U.K., care începând cu 2000 a captat peisajele africane.

În 2013 a terminat trilogia On This Earth, A Shadow Falls și Across the Ravaged Land, cu viața sălbatică din Africa de Est.

El s-a întors de curând în locurile pe care le-a fotografiat și le-a găsit complet schimbate. Rapiditatea cu care a dispărut habitatul animalelor i-a întrecut cele mai pesimiste așteptări. În doar doi-trei ani, locurile unde trăiau elefanți, lei, girafe, cimpanzei au fost înlocuite cu șantiere, gropi de gunoi, cariere, autostrăzi și diverse alte elemente urbane.

Ca să atragă atenția asupra dezastrului, a luat fotografiile realizate anterior și le-a printat în mărimea naturală a animalelor fotografiate. Au rezultat niște paneluri uriașe, pe care le-a instalat împreună cu o echipă de 20 de oameni în mediul urban, acolo unde cu doar doi-trei ani înainte trăiau animalele respective.

Folosind un aparat pe film lat, a realizat niște panorame care captează toate aceste lucruri – atât printurile în mărime naturală cu animalele care se aflau în urmă cu 2 ani în locurile respective, cât și peisajul actual.

***

Una din fotografiile vechi era cu o familie de elefanți, în care cel mai mic elefant se ascundea după mama lui și nu i se mai vedea capul. Nu a putut-o folosi înainte, însă a fost perfectă în acest proiect: părea că puiul de elefant este speriat de șantierul din jurul lui.

O altă fotografie cu elefanți a fost amplasată într-un ghetou, sub un pod, în jur fiind copii fără casă, care la doar 6 ani erau dependenți de prenadez. Un singur copil a interacționat cu panelul uriaș amplasat acolo, ducându-se să atingă trompa elefantului din fotografie (este cea de la începutul acestui articol).

O fotografie cu un alt elefant a fost amplasată pe o mare groapă de gunoi, unde oamenii săpau printre resturi alături de porci, în căutare de mâncare.

O să vedeți că cerul este întunecat în toate fotografiile din această serie.

Nick Brandt - Inherit the Dust - WASTELAND-WITH-ELEPHANT

***

Nick Brandt n-a capturat doar răul pe care-l cauzăm animalelor, ci și cel care se reflectă asupra altor membri ai speciei noastre, oameni care trăiesc într-o sărăcie inimaginabilă.

De multe ori, guvernele aleg o creștere economică pe termen scurt în schimbul distrugerii acestor medii. Comunitatea locală nu ajunge însă niciodată să beneficieze de această creștere economică.

***

Un fragment dintr-un interviu cu Nick Brandt publicat weekendul trecut pe Blog.PhotoEye.com :

„I’ve always had this fascination with the idea of what happened historically on the very ground where we now live, wherever we are in the world. History at school was so dead for me; it was all about battles and treaties and there was no sense of life lived. You can take that sense of what history should be about to encompass the natural world. It always fascinated me to think of the animals who used to roam on exactly the spot where I’m now standing; then apply that equally to Africa. People ask, „Why didn’t you do this project in America or Europe?” Because those animals are gone. That’s it. It’s done. That would just be mere historical observation. The point of doing it in Africa is that in places, those animals still roam.

The photographs are a call to action, while the animals do still live. If the animals are gone, then the project has much less immediacy, it’s no longer a call to action, it’s just a lament. When people first look at these photographs, you just see this kind of apocalyptic dystopia with no apparent hope. The point is that there is hope. Those animals do still remain, if in ever fewer places, and we have to do something about it to keep them there.”

***

Rupeți-vă 15 minute din timp și ascultați-l direct pe fotograf, explică în acest material video cum a fost realizată Inherit the Dust:

Pe site-ul lui puteți vedea mai multe fotografii din această expoziție.

Mai multe detalii găsiți și pe site-ul fundației Big Life, pe care a înființat-o în 2010.

VREI MAI MULT?

Completează formularul de mai jos și o să primești ceva nou de la mine din două în două vineri. Te poți dezabona oricând vrei.

PE ACEEAȘI TEMĂ

COMENTARII

Niciun comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.
You need to agree with the terms to proceed