De vorbă cu Nwanda despre mixtape-ul Aperitiv

NW_1

În urmă cu două săptămâni, Nwanda a lansat mixtape-ul „Aperitiv„. Materialul precede cel de-al doilea album solo al lui, care se va numi „Caleidoscop„, și a fost lansat împreună cu PORC.

Am profitat de această ocazie și l-am rugat să-mi răspundă la câteva întrebări legate de mixtape și ce bunătăți mai vrea să servească pe viitor.

Nwanda - Aperitiv mixtape (cover 2)
***



Tocmai ai lansat mixtape-ul Aperitiv, pe care sunt 20 de trackuri, dintre care 4 remixuri. Povestește-ne mai multe despre acest material, despre traseul pe care l-a parcurs până a luat forma finală.

Nwanda: Știi cum e când ți-e foarte foame și simți că n-o să mai reziști până când apuci să gătești ceva? Eh, cam asta s-a întâmplat cu mixtape-ul. Am adunat ce aveam prin „frigider” (sesiuni de studio, freestyleuri, remixuri), am mai luat și de pe la prieteni niște ingrediente și am pregătit un platou care să țină de foame până când e gata felul principal. În mare parte conține „joace” de-ale mele din ultimii ani de când lucrez la „Caleidoscop”, niște unreleased-uri mai vechi, strofe pe care le-am cântat ca invitat pe piesele altora, piese care nu ar fi prins niciodată albumul.

Aici a fost distracția, treaba serioasă am lăsat-o pentru „Caleidoscop”. Asta e mișto la un mixtape, ai libertatea să te joci: faci piese fără refren, mai dai un freestyle pe negativul altcuiva. Dacă vrei să cânți doar o strofă pe un instrumental, poți s-o faci lejer.

Și cum un mixtape fără DJ e doar o compilație, l-am anturat pe DJ Nasa, care nu numai că a mixat trackurile între ele dar a și produs câteva instrumentale, a băgat scratchuri și cuturi, a editat multe dintre piese, le-a mixat și masterizat. A fost un fel de MacGyver al mixtape-ului.

Este un material potrivit pentru pentru volumul #3 din seria Street Tapes începută de PORC, așadar… iată-ne aici.



În 2015 ai tras tare, aveai în plan să lansezi cel de-al doilea album, la 3 ani după „Balanța”. Ce s-a întâmplat, de ce nu s-au legat planurile așa cum ți-ai propus inițial?

Un album e un proces de lungă durată, o activitate de uzură, care presupune mult timp și mulți oameni implicați. Chiar dacă un singur nume apare pe copertă, albumul este rezultatul unui efort colectiv. Gândește-te că sunt piese la care lucrează și 6 oameni până să fie gata. Mulți dintre ei au un job zilnic plus proiectele lor, câțiva mai au și o viață personală. E greu să-i aliniezi pe toți și să-i implici simultan în același proiect.

Apropos de asta, pentru Caleidoscop l-am anturat pe Motzu să fie producatorul albumului. Și când zic „producător” nu mă refer la un beatmaker / compozitor, vorbesc efectiv de cineva care să supravegheze partea muzicală și să aducă întreg materialul la un sound stabil și unitar, cineva care să se asigure că totul sună așa cum s-a vrut de la bun început și că fiecare piesă transmite starea potrivită. Numai că 2015 a fost anul lui „DOC și Motzu în HD” – albumul lor a fost prioritar, al meu a trecut în plan secund.

În fine, motivele ar fi multe: putem vorbi și de o lipsă de inspirație în anumite momente, așa-zisul „writer’s block”… e nevoie de pauze în care să te detașezi de ceea ce faci, altfel riști să te repeți… Timp limitat, fonduri limitate…



În „Poezie Moartă„, unul din videoclipurile tale, arzi sute de exemplare din albumul de debut, „Balanța”. Te-ai gândit vreodată să renunți să mai faci muzică? Ce te ține dependent, care este motivul pentru care n-ai renunța?

Îți dai seama că au fost momente în care m-am întrebat „Bă, da’ de ce fac asta? Pentru ce atâta efort?”. N-aș ști să-ți zic exact. Uneori mi-e foarte clar, alteori e un mister și pentru mine. În general nu stau să-mi pun problema asta, pur și simplu o fac pentru că mi se pare ceva firesc. E un soi de energie care vine natural, de undeva din mine, și care se canalizează în direcția asta. Când găsești ceva care te face să te simți fericit și liber, nu-ți pui prea multe întrebări, continui să faci asta până când n-o mai simți.



Trei lecții pe care ai fi vrut să le știi atunci când te-ai apucat de rap (un fel de „sfaturi pentru tinerii care vor să-și facă trupă” ).

Că e ok să fii diferit. În perioada mea de început, hip-hop-ul românesc era reprezentat de două categorii distincte: „muzica de cartier”, specifică zonei mainstream, și curentul „battle mc” din zona underground. Nu am simțit niciodată că locul meu ar fi în vreunul din filmele astea, dar am încercat să-mi joc rolul cât mai bine de fiecare dată. Mi-a luat ceva timp să-mi dau seama că hip-hop-ul, și muzica în general, nu e despre una sau despre cealaltă, ci că e ceva foarte personal. E despre ce simți tu și cum alegi să transmiți asta celor care te ascultă.

Apoi ar mai fi o regulă de bază valabilă în orice, nu doar în muzică: să ai răbdare. Ăsta e un capitol la care „tinerețea” n-ajută. E blood rush-ul ăla care te face să vrei rezultate imediate, dar lucrurile bune nu se întâmplă peste noapte.

Calitatea muzicii e mai presus de popularitate. Cei mai mulți vor ca peste noapte să ajungă vedete pe internet. Nu sunt interesați de cât de bine sună ceea ce fac, principala lor grijă e să fie văzuți și auziți de cât mai multă lume, chit că sună bălan. Au scos o melodie și vor ca toată lumea s-o asculte. Acum, dacă se poate. Asta în timp ce MC cu state vechi de plată lucrează ani de zile la albume, luni întregi la niște melodii, se gândesc și se răzgândesc de zeci de ori înainte să dea drumul la o piesă în public. Dacă faci bine ceea ce faci, crede-mă că n-o să treci neobservat.



Cu ce-și ocupă Nwanda timpul liber?

Ține balanța în echilibru: petrece timp cu oamenii apropiați, muncește, o arde aiurea, face sport, citește, gătește, călătorește, se uită la seriale… basic stuff.

Nwanda - Aperitiv mixtape (cover)



Completează următoarele fraze:

1. Cel mai tare album hip-hop din toate timpurile este … „A moment of truth” – Gang Starr.

2. Dacă ai avea tot timpul la dispoziție + libertatea financiară, ai vrea să înveți mai multe despre …ce se ascunde în mințile oamenilor.

3. Ţi-ar plăcea ca ascultătorii de hip-hop din România să …fie mai deschiși către nou, mai independenți în gândire. Să afirmi cu vehemență că hip-hop-ul este DOAR despre ce crezi tu că e și să încerci să pui bariere unui curent muzical recunoscut ca fiind un promotor al „stilului liber” (freestyle) înseamnă să distrugi cea mai de preț valoare pe care o are, însuși fundamentul pe care stă, libertatea de exprimare.

***

Mixtape-ul „Aperitiv” poate fi descărcat gratuit din shop-ul PORC, din secțiunea Street Tapes, sau îl primiți în format fizic, tot gratuit, la toate comenzile în valoare de peste 99 de lei. Sau îl ascultați pe canalul Facem Records de YouTube.

VREI MAI MULT?

Completează formularul de mai jos și o să primești ceva nou de la mine din două în două vineri. Te poți dezabona oricând vrei.

PE ACEEAȘI TEMĂ

COMENTARII

Niciun comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.
You need to agree with the terms to proceed