De ce atunci cand presa ia un interviu cuiva despre jobul sau intotdeauna mentioneaza si firma in care lucreaza? Iar atunci cand iau un interviu unui blogger (despre blogging) niciodata nu este mentionat linkul, sa nu cumva sa faca reclama?
De ce jurnalistii din mass-media traditionale au ajuns sa preia direct stirile de pe bloguri, de pe internet, cu tot cu poze, si sa nu puna link de creditare?
Raspunsul mi l-au dat tot cei care lucreaza in media: le e frica sa nu le ‘fuga’ publicul spre online.
Ma obosesc fazele astea la maxim. Mi s-a acrit sa mi se planga cititorii ca mi-au citit articolele in presa, aproape cuvant cu cuvant (in special atunci cand era vorba de niste informatii exclusive).
u mai pot sa fac munca altora si sa nu reusesc sa iau nicio masura legala in privinta asta, doar fiindca nu exista reglementari puternice in ceea ce priveste new media.
Mi s-a acrit sa-i vad pe altii cum se cred cei mai tari doar fiindca au un brand renumit in spate, si sa creada ca pot sa faca orice, indiferent de deontologie.
Probleme existentiale, what can I say. Dar le voi rezolva si pe astea intr-o zi… curand.
12 comentarii. Leave new
asta-i „presa” romaneasca …ce sa mai zicem
O scuză penibililă? Dar să nu uităm ca acest lucru nu se întâmplă numai la ziarilşti …
Ti-am zis ca-mi place cum scrii?
Mai posteaza si pe blogul asta ca l-ai cam uitat in ultimul timp 
Nu stiu daca afara este la fel, dar la noi deja e prrea de tot, se intampla de prea multe ori.
On: Problema asta mi-am pus-o si eu de multe ori, inca n-am gasit raspuns
Ultimele doua posturi de aici ar merge misto la editoriale
GG!
promoveaza-te si mai mult. asigura-te ca n-or sa scape de ce le e frica. fura-le cititorii si i-ai nenorocit.
Ne-am promova mai mult, dar din pacate n-avem fondurile lor ca sa adunam mai multi cititori din offline
@Banditul: de cand am deschis Monden am cam ramas fara inspiratie pentru blogul personal, din pacate
Il pastrez totusi, fiindca ma mai apuca sa scriu si aici diverse… Besides, mi-e bine in familia Voce 
Hmm..jurnalistii si presa nu vor disparea insa vor fi fortati sa se adapteze si sa elimine rebuturile care pe moment alcatuiesc cam 60-70% din piata muncii pe jurnalism.
In fine, am fost plagiat de cateva ori. Daca la putoii hi-fiveri merge sa le trimiti o citatie judecatoreasca (se vor speria instant) la jurnalisti este mai greu in conditiile in care Evenimentul Zilei are pe moment 75 de procese pe rol…
P.S : Procesul in sine te va costa oricum cu 200-300 RON decat vei castiga pe un caz de plagiat singular.
Scuzati-ma, dar presa din Romania nu e o presa, e un pamflet, habar n-au ce-s cu ei.
Am vazut ca s-a inceput sa se spuna si link-ul, cand se iau interviuri la bloggeri.
1. Cand presa ia interviu cuiva si mentioneaza si firma, e de obicei o persoana/firma importanta iar ei practic imprumuta prestigiu de la respectivii (ceva gen: „uite, mama, pe cine cunosc eu… vezi?”
) ca sufera de o atrofie a ambelor emisfere cerebrale, fapt ce le blocheaza in mare parte atat creativitatea cat si gandirea logica. Din acest motiv nu pot decat sa preia materiale, fara a avea posibilitatea de a preciza sursa sau de a schimba macar forma articolului.
2. Cand presa ia interviu unui blogger nu mentioneaza linkul pt ca se teme ca cititorii sa nu vada ca a copiat articole de la respectivul.
3. Jurnalistii preiau articolele de pe bloguri si de multe ori unii de la altii, cuvant cu cuvant, deoarece se pare (dupa ultimele cercetari http://pyuric.voce.ro/smilies/yahoo_think.gif
Putinii ziaristi buni (pe cale de disparitie, de altfel) au si ei blog.
Publicul oricum migreaza spre online, cu sau fara precizarea sursei in ziare. E naturala trecerea. Dar eu tind sa cred ca nu intotdeauna sunt rau-voitori. Cred ca nu au educatia necesara. Adica, ar trebui instruiti putin jurnalistii nostri ca sa stie ca nu e ok sa „imprumute” stiri, cel putin nu fara a preciza de unde au luat.