[Workshop 8 octombrie 2022] Meditația este un antrenament al concentrării

La un Google search după cuvântul meditație, vom găsi numai poze cu oameni care meditează în poziția lotus (aia cu picioarele încrucișate în față) fie pe malul mării, fie la munte. Cât de liniștitor, nu?

Toate astea au contribuit la faptul că asociem meditația cu relaxare. Dacă facem o meditație, luăm o pauză. Este o experiență calmă, în care ne „eliberăm mintea” și ne lasă mai relaxați decât eram.

Doar că… nu. Meditația este fix opusul, este ceva extrem de dificil, iar diferențele astea între imaginea publică vs realitate nu ajută deloc.

Meditația este o provocare, o experiență stresantă. Și așa ar trebui să fie, deoarece este asemănătoare cu un antrenament. Cu alte cuvinte, it’s a feature, not a bug. Este un proces greu, care ne ajută să ne creștem atenția, ne îmbunătățim capacitatea de a ne observa gândurile, emoțiile și acțiunile.

Gândește-te așa: te roagă un prieten să-l ajuți să se mute în casă nouă. Te duci la el, mutați o parte din mobilă, mai rămâne de mutat canapeaua. El o apucă de o parte, tu de cealaltă parte, dar realizezi că este mult prea grea pentru puterile tale. Ce faci atunci? Te pui pe jos lângă canapea și te apuci să faci flotări, ca să capeți forță. Este absurd, nu? Acea forță musculară se capătă în timp, mergând constant la sală, degeaba faci flotări atunci pe loc.

Și atunci de ce avem așteptarea de a ne concentra mult deodată atunci când ne apucăm de un proiect care are nevoie de atenția noastră pe o durată lungă?

Meditația este precum un antrenament al concentrării făcut cu gantere. De fiecare dată când mintea ne rătăcește, actul de a readuce atenția asupra respirației este o repetare care ne întărește mușchiul atenției. La fel cum avem nevoie de gravitație pentru a construi mușchi, avem nevoie de distragere pentru a construi concentrarea.

Este ca și cum de abia am început să facem un sport: dacă nu gâfâim și transpirăm, înseamnă că nu facem ceva bine. Deci da, este normal să fie greu și să ne fugă mintea happy

În ultimii 6-7 ani mi-am format câteva obiceiuri care au făcut diferența, însă cel mai important dintre toate a fost meditația, tocmai fiindcă este singurul unde observ atât de clar diferențele față de puterea mea de concentrare de dinainte.

Obiectivul nu este să îmi golesc mintea și să nu mă mai gândesc la nimic în timp ce zic cuvântul ohmmmm, ci să îmi concentrez mintea, să-mi antrenez puterea de a mă concentra – pentru câteva secunde deodată. Și, de fiecare dată când observ că a rătăcit, doar o iau de la început.

Nu asta avem nevoie să facem atunci când procrastinăm? Realizăm că ne-au fugit gândurile și ne întoarcem la ce făceam? Meditația ne ajută să observăm mult mai rapid asta și să procrastinăm mai puțin (sau măcar intenționat). Să nu ne mai simțim ca și cum ne aleargă non-stop o maimuță prin cap.

Ok, meditația are și alte efecte, despre care am mai scris articole sau am vorbit în podcasturi, însă în munca mea am promovat-o în special pentru efectele asupra atenției – efecte bine documentate prin studiile făcute de Daniel Goleman, Richard Davidson, Daniel Siegel – printre mulți alții.

Mulți dintre cei cu care am lucrat mi-au spus că au încercat meditația și s-au simțit frustrați sau descurajați deoarece le fugeau gândurile încontinuu. Li s-a părut imposibil să-și golească mintea și, în loc să se relaxeze, deveneau stresați de toate gândurile și emoțiile care-i loveau deodată. Drept urmare, au concluzionat că „nu se pricep la meditație” și au renunțat complet.

Dacă te regăsești în această situație, workshopul ăsta este pentru tine: pe 8 octombrie 2022 voi ține un workshop despre meditație, despre cum ne poate ajuta, cum să începem și cum să ne asigurăm că ne și ținem de acest obicei. Workshopul este fizic, în București.

Uite la ce să te aștepți pe partea de conținut:

  • Beneficiile meditației – ce este hype / mit / PR și ce a fost dovedit științific de către neurocercetători (și nu prin studii făcute doar pe yoghini).
  • O să avem o introducere în sistemul nervos autonom, stres și anxietate, ca să putem înțelege cum măsurăm (fizic, obiectiv) efectele meditației.
  • Cum să începem să medităm – vom face o scurtă meditație ghidată.
  • Formarea de obiceiuri – cum să ne ținem de meditație și după cât timp putem să ne așteptăm să observăm diferențe.
  • Q&A

Când e workshopul? Sâmbătă, 8 octombrie 2022, între 10:00-14:00 (cu pauză de cafea/apă/limonadă + snacks).

Unde? În București, într-un spațiu liniștit undeva aproape de centru (piața Romană) – voi trimite pe mail toate detaliile după rezervarea locului.

Cât costă? Poți alege între două variante: prima este de 445 de lei (doar pentru participarea la workshop) SAU 945 de lei – dacă preferi varianta de participare la workshop + 2 sesiuni de lucrat cu mine (sesiuni 1-la-1 de change strategy, pe care le stabilim exact împreună). Numărul de locuri este limitat la ambele variante.

Dacă vrei să participi la workshop, te poți înscrie completând acest formular și voi reveni cu factura și contractul.

Dacă ai orice fel de dubii sau întrebări, scrie-mi.

LATER UPDATE: S-au ocupat locurile disponibile la acest workshop. Dacă ai fi vrut să participi însă n-ai prins loc, dă-mi un mail, ca să te pot anunța când urmează să-l țin pe următorul.

VREI MAI MULT?

Completează formularul de mai jos și o să primești ceva nou de la mine din două în două vineri. Te poți dezabona oricând vrei.

PE ACEEAȘI TEMĂ

COMENTARII

Niciun comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.
You need to agree with the terms to proceed