#covid-19: 10 linkuri de duminică

1. Dacă vrei să înțelegi de ce sunt slabe șanse să avem prea curând un vaccin împotriva noului coronavirus, ascultă acest episod de podcast dintre doi medici: Dr. Peter Hotez (Dean for the National School of Tropical Medicine Baylor College of Medicine) și dr. Peter Attia: #97 – Peter Hotez, M.D., Ph.D.: COVID-19: transmissibility, vaccines, risk reduction, and treatment

2. Un articol bun și clar publicat ieri de Adrian Mihălțianu (editorul PressOne): România sub asediu: Cum ne pregătim?

„Statul român are între 90 și 200 de paturi de terapie intensivă pentru bolnavii de boli infecțioase (autoritățile au comunicat de repetate ori numere diferite pe această temă) și un pic peste 1350 de paturi cu ventilație în secțiile de terapie intensivă din țară. Se adaugă 2.500 de paturi la boli infecțioase.

Dar acestea sunt deja pline de bolnavii „obișnuiți”, care vor continua să aibă nevoie de ele și în timpul vârfului epidemiei, așadar ne uităm la o situație în care vom avea potențial sute de români care au nevoie de ventilație mecanică într-un mediu controlat și nu o vor putea primi.

Adică ce se întâmplă acum în Italia, unde mor 200 de oameni pe zi. Cât timp se vor mai păcăli autoritățile că „avem tot ce ne trebuie”, ca la Colectiv?”

3. Pe partea de business: un interviu echilibrat cu Robert Shiller vorbind despre această criză economică și de ce este complet diferită de tot ce ne-a lovit până acum: Nobel prize winning economist Robert Shiller says this economic disruption is different

4. Tot pe partea de business, de la Bloomberg: The Bull Market Caught a Virus

5. BBC, despre abordarea din Coreea de Sud: Coronavirus in South Korea: How ‘trace, test and treat’ may be saving lives

6. Articolul lui Tomas Pueyo, doar în caz că nu a ajuns încă la tine, deși e cel mai bun și a fost citit de 30 de milioane de oameni: “Coronavirus: Why you must act now” (a fost tradus parțial și de cei de la Profit.ro)

7. Joscha Bach: Don’t “Flatten the Curve”, stop it!

8. Washington Post: Why outbreaks like coronavirus spread exponentially, and how to “flatten the curve”

9. Un articol mai vechi (de acum o lună), despre cum fac față librăriile din China în fața virusului și a noii realități economice: Coronavirus: China’s private bookstores struggling to survive as sales drop 90 per cent, stores remain closed

10. Bonus, 3 newslettere zilnice despre covid-19: Jurnal de Pandemie de la DoR, cele de la centrul Johns Hopkins (medicale) și cel scris de Nicolas Granatino (antreprenor, investitor).

VREI MAI MULT?

Completează formularul de mai jos și o să primești ceva nou de la mine din două în două vineri. Te poți dezabona oricând vrei.

PE ACEEAȘI TEMĂ

COMENTARII

Niciun comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.
You need to agree with the terms to proceed