Am văzut-o pe Sia live la Zutopia Music Festival (și aș revedea-o)

Sia @ Sziget Festival 2016

M-am dus în seara asta s-o văd pe Sia live în cadrul Zutopia Music Festival, deși nu eram cea mai încântată de gândul că iar voi petrece câteva ore în căldură și aglomerație.

A meritat.

Dacă ar fi să rezum showul într-un singur cuvânt: hipnotizant.

***

S-a urcat pe scenă la ora la care era anunțată, la 21:30, și timp de 60 de minute a cântat împietrită lângă microfon. A stat în permanență semi-ascunsă în umbră, fără s-o vedem la față. Cu peruca ei faimoasă, jumătate albă, jumătate neagră, cu o rochie-cămașă albă, simplă, și cu o fundă uriașă pe cap.

În timp ce se concentra pe vocalizele ei (impecabile), în față se derula un adevărat spectacol de teatru. Dansatorii ei și-au făcut apariția pe rând pe scenă, imitând coregrafia din videoclipurile difuzate simultan pe cele două monitoare uriașe amplasate lângă scenă.

Impresia inițială era că a venit însoțită de Maddie, Kristen Wiig sau restul dansatorilor-vedete, însă de fapt ei erau doar în filmările pre-înregistrate, care curgeau pe monitoare. Un compromis simplu și de efect. Dansatorii care au însoțit-o au lucrat atât de mult la coregrafie încât erau în sincronizare perfectă cu fiecare mișcare, fiecare expresie de pe ilustrațiile video.

Later update, că înțeleg că încă sunt nelămuriri: Echipa lui Maddie mi-a confirmat că NU este momentan în turneu prin Europa cu Sia. Maddie este prinsă cu jurizarea pentru “So you think you can dance”, o va însoți pe Sia doar în turneul din America de Nord, de la toamnă (găsiți și anunțul ei oficial aici). Azi noapte a fost prezentă la Industry Dance Awards, unde a câștigat și premiu.

Alături e Sia pe scenă am văzut-o pe Stephanie Mincone.

***

Este un show pe care Sia l-a dezvăluit în primăvară la Coachella și cu care a făcut de atunci turul festivalurilor din Europa (inclusiv Szigetul de acum două seri).

Au fost 13 piese în total, cele mai multe de pe ultimele două albume de studio, “1000 forms of fear“, din 2014, respectiv “This is acting“, lansat la începutul acestui an. Printre ele a presărat și “Diamonds“, piesa pe care a scris-o pentru Rihanna, și “Titanium” – cea scrisă și cântată împreună cu David Guetta.

De cântat a cântat impecabil, pe cât de live îi permiteau piesele, nu înțeleg însă de ce spre final se auzea de parcă se juca un copil cu butonul de volum.

***

Mi se pare că farmecul ei stă în faptul că este extrem de introvertită, lucru care vine în conflict cu natura meseriei de artist. Vrea să-și facă cunoscut mesajul, să atingă cât mai mulți oameni, dar a trebuit să ajungă la un compromis cu firea pe care o are.

Până la urmă, piesele ei au devenit ultra-cunoscute fără ca ea să-și arate fața, fără să stea direct în lumina reflectoarelor.

În ultimii ani s-a afișat extrem de puțin, n-a mai avut showuri, iar din acest motiv o apreciez mult mai mult decât artiștii supra-expuși și băgați pe gât (iar limitarea asta o și face mai valoroasă).

***

Setlistul:

1. Alive
2. Diamonds
3. Cheap thrills
4. Big girls cry
5. Bird set free
6. Reaper
7. One million bullets
8. Elastic heart
9. Unstoppable
10. Breathe me
11. Move your body
12. Titanium
13. Chandelier

Foto folosită la începutul articolului este de la shwowul făcut la Sziget / credit Pandutzu – Urban.ro


1 Comment

  1. dragut artificiul cu inregistrarile video. mi-am luat aceeasi teapa initial, am innebunit crezand ca a venit cu Maddie, pana cand am vazut diferentele intre cum sunt mainile Siei pe ecran vs pe scena, plus culorile, plus geamul spart pe Unstoppable etc. dar daca stateai in spate si esti mic de inaltime n-aveai nici o sansa sa te prinzi

Leave a Reply