De vorbă cu oamenii #FITS2017: Alexandru Negrea

Alexandru Negrea @ FITS 2017

Acest articol face parte dintr-o serie de conversații scurte cu oamenii care participă la FITS 2017 (Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu). Alex participă în calitate de vlogger, găsiți materialele făcute de el pe contul lui de Facebook (iar zilele următoare vom face și un live împreună).Nume, vârstă, oraș, ocupație.

Alexandru Negrea. 23. Glumesc, de fapt e invers, 32. Din București. Mă ocup cu internetul. Sunt consultant social media.Când și cum a început povestea ta cu FITS?

M-a invitat Ruxandra Predescu să vin la ediția din 2012 și a fost dragoste la prima vedere. Mai ales cu ce se întâmplă pe stradă la Sibiu în perioada FITS mi se par niște desfășurări de forțe cum nu mai vezi în România pe nicăieri.

Acum sunt la FITS pentru a 5a oară. Am ratat ediția din 2016.Ce înseamnă pentru tine acest festival?

Acest festival înseamnă mulți turiști – o chestie foarte rar întâlnită în România. Încep să fie din ce în ce mai mulți oameni care vin și în România, dar la TIFF și FITS mi se pare că sunt cei mai mulți turiști veniți aici pentru un eveniment anume, nu doar așa, în trecere. Mi-au plăcut dintotdeauna experiențele astea, un soi de mix cultural, cum vedeam și eu prin alte părți când am reușit să mai ies din țară, și mi se pare foarte tare să pot să văd chestia asta și în România undeva.

Și, pe lângă asta, toată organizarea, tot ce se întâmplă aici. Povestea cu trupele astea care au tot felul de activări pe stradă la FITS este că domnul Chiriac, organizatorul acestui eveniment, umblă prin toată lumea și merge la tot felul de licitații de trupe, îi găsește pe cei mai tari și îi aduce aici. Altfel spus, mi-ar plăcea și mie să fac asta, dar, pentru că nu pot s-o fac, vin la FITS.O amintire pe care n-o vei uita niciodată legată de acest festival.

S-a întâmplat în 2014, cred. Era un braț de macara și sus, de brațul ăla de macara, era agățat un fel de inel imens metalic. Pe inelul ăla erau niște cabluri de care se agățau niște oameni, acrobați, care erau ridicați după aia în aer foarte repede, pe muzică. Dansau, făceau tot felul de lucruri în aer, la o înălțime considerabilă.
Eu de abia ajunsesem la Sibiu și m-am văzut cu fetele, mergeam prin Piața Mare, și nu mi-am dat seama că se întâmplă această scenă. M-am nimerit fix în mijlocul acestor băieți care tocmai se pregăteau să fie ridicați în aer. Imaginează-ți cum e să mergi pe stradă și să vezi asta…. Mai erau niște oameni acolo care filmau, dar eu eram setat să merg spre fete.
Și brusc, eu mergând așa pe stradă, dintre toți oamenii ăia din jurul meu, o parte dintre ei s-au ridicat de pe pământ și am rămas pe loc, nu înțelegeam ce se întâmplă. M-am uitat în sus și mi-am dat seama că e scena asta. Am intrat fix în mijlocul spectacolului. La propriu.Un sfat pentru cineva care vine la festival pentru prima oară?

Să se bucure cât mai mult de ce se întâmplă pe stradă, să se bucure de ce se întâmplă indoor,. Și să încerce să nu se culce prea devreme, fiindcă petrecerile la FITS de obicei sunt renumite. Mici, bere, cartofi prăjiți, frigărui și ce se mai întâmplă acolo, plus muzică bună și mulți voluntari. Ah, și focurile de artificii de la început și la sfârșit.


Leave a Reply