Câteva detalii despre Interstellar (cu tot cu spoilere)

Interstellar

Voi când ați dat ultima oară de un film care să vă placă atât de mult încât să-l vedeți într-o singură săptămână de patru ori la cinema?

În America, Interstellar este primul film la care poți să-ți faci abonament nelimitat – plătești 20 de dolari și îl poți vedea de oricâte ori dorești.

Doar o mică parte din detaliile care m-au făcut să-l văd și să-l revăd și să-l re-re-revăd (dacă nu ați ajuns încă la cinema, vedeți că arunc cu spoilere și nenumărate linkuri cu extra informații, reveniți după ce-l vedeți):

Interstellar bookshelf

1. Cărțile din biblioteca lui Murphy au propria semnificație. Una din ele este The Stand, a lui Stephen King, care are o temă oarecum asemănătoare cu Interstellar – lupta oamenilor pentru supraviețuire într-o lume post-apocaliptică.

Dust storm Texas 1935

2. Inserturile de la începutul și de la sfârșitul filmului, interviurile cu bătrânii care povestesc cât de mult praf era, sunt luate dintr-un documentar apărut în urmă cu 2 ani, despre Dust Bowl – o perioadă dezastruoasă din America anilor ’30, din timpul marii depresiuni, când au avut parte de cea mai gravă secetă + furtuni uriașe de praf. Singurul actor este Ellen Burstyn, care o interpretează pe Murphy la bătrânețe (și pe care ați văzut-o și în Recviem pentru un vis), restul sunt oameni normali, care au prins perioada respectivă.

Interstellar black hole

3. Unul dintre producătorii executivi, Kip Thorne, este unul dintre cei mai renumiți fizicieni din lume și prieten de-o viață cu Stephen Hawking. Scenariul se bazează pe munca lui, cele două condiții de bază ale filmului fiind că trebuie să respecte legile fizicii iar toate speculațiile să derive din știință, nu din ceea ce și-a imaginat un scenarist de la Hollywood. Cei de la Wired au un articol interesant despre cum a fost construită gaura neagră.

4. Tot pe munca lui Kip Thorne se bazează și Contact (1997) – alt film în care a jucat Matthew McCounaghey.

5. „Do not go gentle into the good night” este o poezie scrisă în 1951 de Dylan Thomas (unul dintre cei mai cunoscuți poeți din Wales) și adresată tatălui său, aflat pe patul de moarte. Doi ani mai târziu, Dylan Thomas a murit din cauza abuzului de alcool.

6. Nicio scenă n-a fost filmată pe chromă (green screen) – extra detalii aveți în articolul ăsta de la The Guardian.

7. Două branduri care comunică prin Interstellar cât de bine rezistă în timp, îndurând decenii și furtuni de nisip:

Hamilton-Khaki-Interstellar-watches-4

Hamilton – cele două ceasuri Hamilton, purtate de Cooper și Murph – primul (pilot-style) face parte din colecția lor standard, însă al doilea a fost realizat special pentru acest film, într-un timp extrem de scurt, în doar 10 bucăți.

Interstellar - Carhartt 2

Interstellar - Carhartt

Carhartt – Carhartt este șapca lui Donald de la meci, dar tot Carhartt este și geaca pe care o poartă Cooper în prima parte a filmului iar ulterior și Murph, după ce crește. Carhartt Weathered Duck Detroit, despre care puteți citi mai multe aici (disponibilă doar în America, n-o veți găsi în Europa).

8. Tom la vârsta de +30 de ani este jucat de Casey Affleck, fratele mai mic al lui Ben Affleck (și cel mai bun prieten al lui Matt Damon).

9. Gargantua a fost denumită după unul din giganții din romanul Gargantua și Pantagruel, scris de Francois Rabelais (și prima carte pe care țin minte că am citit-o în copilărie – doar un detaliu personal happy )

10. Au fost cultivați 2 kilometri pătrați cu porumb special pentru Interstellar (și ulterior au și făcut profit de pe urma recoltei).

11. Dacă la unele scene vi s-a părut că volumul e dat mult prea tare iar în altele nu se înțelege dialogul, nu vă grăbiți să dați vina pe cinematograf. Așa a fost realizat intenționat. Explicații citiți aici.

12. În acest moment este pe locul #12 în topul 250 IMDB, cu un scor de 9.0.

Mi-am promis că nu-l mai văd prea curând, măcar până iese pe DVD, însă am de gând să revăd în curând Contact, Inception, seria Batman cu Christian Bale (Batman Begins, The Dark Knight, The Dark Knight Rises), Memento și Insomnia. Cu 2001 – A Space Odyssey am petrecut deja 3 ore de curând, altfel ar fi fost și el pe listă.

VREI MAI MULT?

Completează formularul de mai jos și o să primești ceva nou de la mine din două în două vineri. Te poți dezabona oricând vrei.

PE ACEEAȘI TEMĂ

COMENTARII

4 comentarii

4 comentarii. Leave new

  • Interstellar e primul film (dupa Matrix din 1999) care m-a facut sa privesc lumea cu alti ochi (nu numai dupa ce am iesit de la film). L-am vazut sambata seara, chiar cand era cutremur in zona Galati-Braila. Il voi mai vedea inca o data cu siguranta.

    Răspunde
  • Categoric un film care trebuie revazut de nenumarate ori. Alte lucruri extrem de interesante legate de Interstellar http://www.quora.com/What-are-some-interesting-facts-about-Interstellar-The-Movie

    Răspunde
  • L-am văzut aseară. Excelent film, ca toate filmele semnate Nolan (de la Insomnia la Inception). Cred însă că i-a impresionat mai tare pe cei care NU sunt fani ai genului SF. Oricum, bravo lui! Alături de alte filme tari din ultima perioadă va reuși să îndrepte din ce în ce mai multă lume spre Science Fiction și, de ce nu?, spre Science.

    Răspunde
  • Eu sunt convins ca mentalul colectiv si marketingul au ajutat foarte mult acest film. Intr-adevar, este o super productie, ploturl vine cu niste twist-uri care invigoreaza stilul iar directiile regizorale ale lui Nolan ii afirma calitatea. Pe langa asta, cinematografia e geniala.
    Dar eu unul nu cred ca poate fi considerat un film vizionar. Sunt mare fan Nolan, este singurul cineast contemporan de la Hollywood a carui filmografie imi place. Cu toate astea, pentru mine Interstellar nu se compara cu 2001.A space oddysey care ridica intrebari mult mai importante decat cele generate de imortalitatea noastra si media impactul ei asupra mentalulu. (catastrofe, sfarsitul lumii)
    E intr-adevar a stepping stone, vine cu niste solutii la niste intrebari existentiale ale maselor, dar daca il dezbraci de toate straturile astea nu are profunzimea pe care o are 2001.A space Oddysey.

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.
You need to agree with the terms to proceed